Stäng fönster Simrishamn kn, SKILLINGE 6:1 SKILLINGE KAPELL

Kyrkomiljö
Skillinge fiskeläge ligger längs kusten, ungefär en mil söder om Simrishamn. Bebyggelsen ligger i en sluttning ner mot hamnen och havet. Från hamnen, där fiskelägets centrum ligger än idag, ringlar sig de karaktäristiska så kallade strädden (de smala gatorna) genom den äldsta delen av fiskeläget. Det var framförallt längs infartslederna till Skillinge, dagens Hobyvägen och Kaptensgatan, som bebyggelsen började sprida sig ut från det ursprungliga fiskeläget. Under 1900-talet har större villaområden anlagts runt bykärnan. Fiskeläget omges av öppna och böljande odlingsmarker. Ett stenkast sydväst om hamnen finns ett stort område med både forntida boplatser och gravar som visar på en lång bebyggelsehistorisk kontinuitet. Fiskeläget är mycket välbevarat och bär fortfarande en tydlig prägel av fiskenäring och sjöfart.

Äldsta skriftliga belägg för Skillinge är från 1543. Fiskelägestomten, enligt karta från 1789, skyddas enligt Kulturmiljölagens kap 2 som fornlämning. Namnet Skillinge kan härröra från formen Skedhlinge, där sked(e), med betydelsen gräns, kan syfta på samhällets begränsning i öst och väst av två bäckar.

Under medeltidens goda tillgång på sill lydde fiskeläget under Tommarps kloster. Med fiske som den huvudsakliga försörjningskällan var livet relativt fattigt, men vid 1800-talets mitt började man med sjöfart som med tiden kom att bli framgångsrik. År 1868 brann stora delar av bebyggelsen i Skillinge ner. Den nya bebyggelsen fick tegeltak, husen byggdes större och gatorna gjordes bredare och belades med sten.

Kapellet ligger inom fornlämningsområde för fiskelägestomten enligt karta från 1728 och skyddas enligt 2 kap KML. Skillinge ligger även inom kulturmiljöstråk Per Albin-linjen samt området Örnahusen-Brantevik som utpekas som särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogrammet för Skåne län.

Det moderna kyrkobyggandet i Lunds stift, Regionmuseets rapport 2016:44.
Lunds stifts julbok 1946, s 157
Skånes kyrkor 1050-1949, Claes Wahlöö, Domus Propria.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015.
Orgelinventering för Lunds stift, Anders Johnsson, 2016.

Internet
Församlingens hemsida med information om kapellet. Websida besökt 2017-07-10: https://www.svenskakyrkan.se/bohast/skillinge-kapell

Riksantikvarieämbetets fornlämningssök. Websida besökt 2017-07-10:

Länsstyrelsens kulturmiljöprogram för Skåne; särskilt värdefulla kulturmiljöer. Websida besökt 2017-07-10: