Stäng fönster Dals-Ed kn, BENGTSVIKEN 1:32 KILENÄSET

Beskrivning
Gård med ensligt läge i socknens nordöstra skogsmarker. Den består av ett boningshus och en ekonomibyggnad som ligger högt på halvön Näskullen i Stora Le. Kilenäsets historia är oklar, men sannolikt tillkom det som torp på 1800-talet under Bengtsviken, senare som friköpt gård. I samband med 1969/70 års inventering uppgavs att boningshuset var uppfört under 1890-talet och att ekonomibyggnaden (som byggts till i senare tid) i sina äldsta delar härstammar från 1900-talets början.

Boningshuset är idag något förfallet men den ursprungliga karaktären har bevarats väl, till exempel med avseende på fönstersnickerier, panel och sockel. Tillsammans bildar byggnaderna en anläggning med kulturhistoriskt värde.