Stäng fönster Dals-Ed kn, BODALEN 1:6 BODALEN

Beskrivning
Gårdsanläggning på en sluttning i Vassändaälvens öppna dalgång, ca 4 km öster om Ed. Bodalen utgörs av två intilliggande tvillinggårdar som skiljs åt av en kort allé, och som ligger väl synliga vid väg 164 mot Bengtsfors. Bodalen nämns första gången i 1560 års jordebok, först som skattetorp och senare som friköpt gård. Någon gång under 1800-talet delades gården upp i två brukningsdelar. År 1878 byggde två syskon de till stora delar identiska boningshusen av typen västsvenskt dubbelhus med sexdelad plan. Bodalen 1:6 utgör den västra gården och är bebyggd med ett av de ovan nämnda boningshusen samt ett antal ekonomibyggnader
uppförda kring mitten på 1900-talet: garage, sommarstuga (fd hönshus), ladugård och vedbod. Gårdens kulturhistoriska värde gäller framför allt boningshuset som har kvar de rikt smyckade detaljerna kring fönster och veranda i original sedan byggnadstiden. Bostadshusen på fastigheterna Bodalen 1:2 och 1:6 av stor miljöskapande betydelse.