Stäng fönster Dals-Ed kn, BRÅTEN 1:48 RISKAS

Beskrivning
Stuga belägen i skydd av ett berg i Hökedalen, i ett litet pärlband av bostadshus längs med vägen. Riskas tillkom sannolikt under 1800-talets andra hälft och ser ut att vara utritad som friköpt gård på häradskartan från 1890-talet. Utöver bostadshuset finns även ett fristående avträde på tomten, och mot berget bakom huset, en gjuten källarbyggnad. Ett foto från 1930-talet vittnar om att boningshuset genomgått få förändringar sedan dess. Merparten av fönstren byttes ut till nya brunlaserade på 1970-talet, och lerteglet på taket har någon gång ersatts med betongpannor. Mycket av den ursprungliga karaktären är trots detta bevarad, och byggnaden besitter ett kulturhistoriskt värde. Antikvariskt intressant är också att landskapet och bebyggelsens lägen kring Riskas förändrats minimalt sedan järnvägen drogs fram 1879.