Stäng fönster Dals-Ed kn, BÄLNÄS 2:6 HEMMINGEDALEN

Beskrivning
Torpanläggning bestående av en äldre enkelstuga och två senare tillkomna mindre byggnader. Det panelklädda boningshuset har synliga knutlådor och ett sadeltak klätt med enkupiga lertegelpannor. Fastigheten är ensligt belägen i kuperad skogsmark med utsikt över Stora Lee. Hemmingedalen har tidigare legat under Bälnäs och finns omnämnt i skrift redan 1705. Det välbevarade boningshuset tros vara uppfört omkring år 1850 och fick i stora drag sitt nuvarande utseende efter en större renovering genomförd på 1970-talet. På tomten finns även två i senare tid tillkomna mindre byggnader. En äldre ladugård är numera försvunnen. Boningshuset besitter ett kulturhistoriskt värde på grund av sin ålderdomliga prägel, och för att det bidrar väsentligt till berättelsen om boendeförhållanden och sociala strukturer längre tillbaks i tiden.