Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 1:1

Beskrivning
Dals-Eds sockenstuga och församlingshem, beläget i Ed vid Lilla Les östra strand, nära Dals-Eds kyrka. Byggnaden ligger på ett stort gravfält med ett flertal högar och stensättningar från järnåldern. Den ingår i ett sammanhang av byggnader som utgjort ett äldre sockencentrum med kyrka, skolor och ett f d ålderdomshem. Byggnaden stod klar år 1876 och användes till en början både som sockenstuga och skola eftersom skolhus saknades. Under en period strax efter sekelskiftet 1900 användes den bara som sockenstuga/kommunhus, men 1908 byggdes den om invändigt för att istället fungera som sjukstuga. Efter år 1928 fick den tjäna som sockenstuga/kommunhus en period igen. Under de senaste årtiondena har den använts som församlingshem.

Byggnaden har idag ett högt kulturhistoriskt värde av flera skäl. Den är av stort samhällshistoriskt intresse då den utgör ortens första kommunhus och har fungerat som sjukstuga, skola med mera. Den har även bevarats väl utvändigt sedan byggnadstiden, och utgör ett gott exempel på sin tids byggnadstraditioner.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.