Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 1:25 HAGASKOLAN

Beskrivning
Hagaskolan ligger i Eds västra del i anslutning till det gamla sockencentrat vid kyrkan. Norr och väster om skolan ligger villabebyggelse, i öster ett grönområde och i söder biografen Stallbacken.
Skolområdet är bebyggt med sex byggnader som tillkommit successivt under 1900-talet. Redan 1839 tillsatte Eds församling sin första lärare som reste runt och undervisade i socknen. Denna ambulerande skola bedrevs under lång tid och först 1876 stod det första skolhuset klart i Ed (se Ed 1:1). Skolhuset blev snabbt för trångt. 1902 uppfördes en ny skolbyggnad på kyrkans mark ett stycke norr om kyrkplatsen, en byggnad som försågs med en stor, tidstypisk veranda med fint skurna snickerier. När den var nybyggd innehöll den bostäder för de båda lärarna samt skolsalar och slöjdsal. Idag fungerar den som matsal, och på vinden finns ett litet skolmuseum.
På området finns två byggnader som innehållit tjänstebostäder för lärarna. En ny länga i två våningar med lärosalar uppfördes 1950 efter byggmästaren Tage Alexanderssons ritningar, ett stycke söder om den byggnaden som nu innehåller skolbespisning. Andra världskrigets skugga vilade tungt över samhället och genom att ge byggnaden en stomme av kraftigt armerad betong förberedde man sig för nya krig. Väggarna fick tidsenlig klädsel av gult tegel. Tio år senare byggdes ytterligare en länga som placerades parallellt med den ovan nämnda. Denna innehöll bland annat gymnastiksal. 1974 tillkom en lågstadiebyggnad.
Under slutet av 1900-talet har lokalerna till- och ombyggts vid ett flertal tillfällen.
Hagaskolan är typisk då den som så många andra skolmiljöer organiskt vuxit och anpassats efter tidernas krav under hela 1900-talet. Trots till- och ombyggnader har merparten av byggnaderna kvar sina tidstypiska drag, och tillsammans bildar de en anläggning som i sin helhet besitter ett högt kulturhistoriskt värde. De skildrar hur skolan som samhällsinstitution förändrats genom tiderna och är av stort socialhistoriskt intresse. Den äldsta skolbyggnadens ursprungliga prägel är mycket väl bibehållen och lertegeltaket, den stående panelen och snickerierna kring fönstren och på verandan är i original eller av hög ålder. Även byggnaden i trä strax sydväst om den ovan nämnda har ett högt kulturhistoriskt värde av samma skäl. 1950 års skolbyggnad har också kvar merparten av sin ursprungliga karaktär. Bildkonstnären Götrik Örtenholms fasaddekor på östfasaden bidrar dessutom med konsthistoriska värden.
Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.
Se Kringla (www.kringla.nu) för material om fastigheten.