Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 10:5 STICKSPÅRET

Beskrivning
I samband med att Dalslands järnväg drogs fram genom Ed år 1876-79 anlades ett stickspår som löpte i en sicksackbana från Ed station ned till Lee Station och kajen vid Stora Le. Här färdades mängder med timmer och trävaror i över 100 år, och under en tid även turister som skulle resa vidare norrut med båt från kajen. Rälsen är borttagen idag men banvallen finns kvar och används numera i första hand som gång- och cykelväg. Denna kvarlämnade struktur i landskapet är ett kulturhistoriskt mycket värdefullt spår efter storhetstiden då Ed både var en välbesökt turistort och säte för en framgångsrik trävaruindustri med stor omsättning och många anställda. Det äldre fotot är hämtat från Roland Olssons bok ”Bälnäs och Valberg”.

Se Kringla (www.kringla.nu) för material rörande Stickspåret.