Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 10:5 GAMLA REAL

Beskrivning
Stor panelklädd villa belägen i Ed strax norr om järnvägen, nära Ed station. Söder om byggnaden ligger en lövskogsbeväxt ravin, i norr en stor gräsmatta. Längs med vägen som löper förbi anläggningen står en högväxt trädrad. Byggnaden uppfördes år 1896 som tjänstebostad åt Dalslandsbanans trafikchef, som hade sitt kontor i Ed. Den förseddes på tidstypiskt vis med torn, liggande panel och sirliga snickerier. År 1947 började villan användas som högre folkskola (senare som realskola) och fungerade som sådan till och med 1972, tre år efter det att grundskola införts i Ed. Sedan dess har den använts som samlings- och föreningslokal. Det som idag är gräsmatta bestod för hundra år sedan av planteringar med blommor och köksväxter som efter skörd fördelades till stinsar och andra anställda vid järnvägen. Här fanns även växthus och trädgårdsmästarbostad, numera rivna.

Idag förefaller villans panel och merparten av de utvändiga snickerierna vara original sedan byggnadstiden, men fönstren och den ursprungliga taktäckningen av skiffer är numera ersatta. Den har också en låg tillbyggnad åt norr, tillkommen år 1955. Byggnaden besitter trots detta ett högt kulturhistoriskt värde, dels för att den är ett i stora drag välbevarat och tidstypiskt exempel på den påkostade panelarkitektur som förekom i slutet av 1800-talet, och dels för sin koppling till den för Ed så betydelsefulla järnvägen. Att byggnaden använts som skola bidrar också till dess värde ur ett lokal- och samhällshistoriskt perspektiv.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.