Stäng fönster Dals-Ed kn, EDS-TORP 1:35

Beskrivning
Liten gård belägen på en höjd i ett öppet landskap, ca 3 km sydost om Ed. Torp finns omnämnt i äldsta jordeboken från år 1540. Redan då räknades Torp som två gårdar, Östra och Västra. Eds-Torp 1:35 utgör en av de tre gårdar som ingår i Västra Torp. Fastigheten är idag bebyggd med en dalslandsstuga och ett vagnslider med vedbod och vidbyggt avträde. Sedan inventeringen 1969/70 har en ladugård försvunnit.

Boningshuset, som sannolikt är byggt kring 1800-talets mitt eller andra hälft, har en äldre brädklädsel, bevarade knutlådor på baksidan, enkupiga takpannor och äldre fyrluftsfönster. På en av gavelspetsarna sitter en smidd tupp. Denna dalslandsstuga är en av de bäst bevarade i kommunen och besitter ett högt kulturhistoriskt värde.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.