Stäng fönster Dals-Ed kn, EDS-TORP 1:58 TORPFORS KVARN

Beskrivning
Kvarn belägen i Torpfors vid Örekilsälven, ca 2 km sydost om Ed. Att höjdskillnaderna i detta skogklädda område skapat en lämplig plats för tillvaratagande av vattenkraft är lätt att förstå, och det är känt att det funnits kvarnar i det som nu kallas Torpfors i långa tider. Redan i den äldsta jordeboken från 1540 är det antecknat att gården Skalltorp hade en kvarn här, på västra sidan av älven. Den nuvarande byggdes 1936 i 3½ våningar på den östra sidan av vattnet. Ursprungligen drevs den med vattenturbin och från 1940-talet med elektricitet. Kvarnen var ännu i bruk på 70-talet i liten skala. Den har stått övergiven en tid och är numera i förfallet skick.

Kvarnen i Torpfors är en representant för de agrara småindustrier som i många århundraden var av mycket stor betydelse för befolkningen. Som sådan är den av industrihistoriskt intresse och besitter ett kulturhistoriskt värde. Den har dessutom en mycket välbevarad karaktär vilket också är av betydelse för värdet.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.

Se Kringla (www.kringla.nu) för material om fastigheten.