Stäng fönster Dals-Ed kn, HINDALEBYN 1:5

Beskrivning
Gårdsanläggning belägen i en svag sluttning i en rad av gårdar vid väg 166, omkring 4 km sydost om Ed. Väster om gårdsbebyggelsen öppnar sig Örekilsälvens uppodlade dalgång. Hindalebyn omnämns i skrift i äldsta jordeboken från år 1540. Redan då var byn uppdelad i två större gårdar, de som senare har kommit att benämnas Östra och Västra Hindalebyn.

På Hindalebyn 1:5, som ligger i Östra Hindalebyn, finns en innehållsrik gårdsbildning med tre boningshus, en lång ladugårdslänga (1929) placerad längs med vägen, hönshus (ca 1940) och magasin/vagnslider (1931) med mera. Det äldsta boningshuset uppfördes 1888 och lillstugan, som ligger strax bakom det förstnämnda, byggdes 1925. Sedan 1969/70 års byggnadsinventering har ytterligare ett bostadshus tillkommit, placerat i vinkel till de andra två.

Den äldre bebyggelsen har, inklusive ekonomibyggnaderna, en i stora drag väl bibehållen äldre prägel och tillsammans bildar de en gårdsanläggning med visst kulturhistoriskt värde.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.