Stäng fönster Dals-Ed kn, HINDALEBYN 2:3

Beskrivning
Gårdsanläggning belägen i en svag sluttning vid väg 166, omkring 4 km sydost om Ed. Väster om gårdsbebyggelsen öppnar sig Örekilsälvens uppodlade dalgång. Hindalebyn omnämns i skrift i äldsta jordeboken från år 1540. Redan då var byn uppdelad i två större gårdar, de som senare har kommit att benämnas Östra och Västra Hindalebyn. Byggnaderna på fastigheten Hindalebyn 2:3, som hör till Västra Hindalebyn, är belägna intill ett stort gravfält som vittnar om att platsen varit kontinuerligt bebodd åtminstone sedan järnåldern.

I samband med 1969/70 års byggnadsinventering uppgavs att det bostadshus som finns på fastigheten var uppfört 1901-02, och att ladugården tillkommit 1949. Väster om bostadshuset finns även resterna efter en jordkällare.

Ladugården är välbevarad och mycket typisk för sin tid, bostadshuset har däremot genomgått en del förändringar sedan byggnadstiden. Trots detta har den kvar merparten av sin ursprungliga prägel, och tillsammans bildar de en anläggning med ett visst kulturhistoriskt värde. Gården har även miljöskapande betydelse i det öppna landskapet.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.