Stäng fönster Dals-Ed kn, KLEVMARKEN 1:9 BORGAMON

Beskrivning
Liten gårdsanläggning belägen vid Karl XII:s väg i mossrik skogsmark. Fastigheten är bebyggd med boningshus, ladugård, källarvind och vedbod. Borgamon omnämns första gången på 1820-talet som torp under Klevmarken, då med stavningen Borgolemon. På häradskartan från 1890-talet är Borgamon markerad som gård.

Boningshuset, förmodligen av enkelstugutyp, uppges vara uppfört omkring år 1890 och har försetts med en utbyggnad åt söder i modern tid. Ladugården har i sina äldsta delar bedömts härstamma från 1800-talets första hälft. Enligt äldre anteckningar är ladugården en så kallad parloge. Trots att boningshusets försetts med en större tillbyggnad, utgör det ändå tillsammans med de övriga byggnaderna ett gott exempel på en mindre gårds-anläggning från 1800-talets slut, och besitter därför ett kulturhistoriskt värde.