Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 2:202

Beskrivning
Fd tullhus beläget öster om Ed station. Byggnaden uppfördes 1953 efter det att tullstationen i Mon stängts, och har sedan dess bland annat fungerat som läkarstation. Den är byggd i souterräng med kontorsutrymmen i två våningar på norrsidan. Mot järnvägsspåret vetter en lastkaj som täcks av ett utskjutande tak. Stilen är funktionalistisk, och det arkitektoniska uttrycket är på tidsenligt vis anspråkslöst och i princip helt utan utsmyckningar. Sadeltaket är flackt, väggarna är klädda i rött tegel och fönstren har två lufter. Byggnaden besitter ett kulturhistoriskt värde både på grund av kopplingen till den för trakten så viktiga järnvägen, och för att dess ursprungliga drag bevarats mycket väl. Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.