Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 3:22

Beskrivning
Stor villa i två våningar, belägen i Ed vid Gamla Edsvägen, norr om järnvägen. Den omges av en trädgård som omramas av lind och oxel, och ligger i ett bostadsområde med blandad karaktär. Den ritades av arkitekt K J Hansson och uppfördes 1921 som bostad åt ”1ste byråassistenten vid Dalslands järnväg”. I stora delar är den identisk med grannbyggnaden på fastigheten Ed 3:21, som även den uppfördes som bostad åt en högre tjänsteman. Villan försågs med bred lockpanel, hörnpilastrar och sexluftsfönster. Upptill täcks den av ett säteritak med kraftiga skorstenar och på takets mitt sitter ett så kallat oxöga. Utformningen är utpräglat nyklassicistisk, en stil som var dominerande under 1920-talet. Sedan villan kom till har det ursprungliga lerteglet på taket ersatts med betongpannor, och i väster försågs den under 1960-talet med en låg tillbyggnad med garage i bottenvåningen. Panelen och snickerierna är däremot i original sedan byggnadstiden vilket vittnar om att byggnaden var påkostad, inte bara med fint skurna detaljer utan också med virke av högsta kvalitet. Byggnaden är av stort arkitekturhistoriskt intresse, men har också lokalhistoriska värden för sin koppling till den för bygden så viktiga järnvägen. Den besitter sammantaget ett högt kulturhistoriskt värde.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.