Stäng fönster Dals-Ed kn, KNIPAN 1:18 TAXÅN

Beskrivning
Bostadsfastighet som sluttar ned mot Stora Le och Stampviken. På trädgårdstomten finns ett bostadshus som förmodligen uppförts på 1930- eller 40-talet, och närmre sjön ett förråd/båthus. En bäck som mynnar ut i Stora Le rinner över fastighetens södra del. Vid denna bäck, Kvarnebäcken, finns spår efter flera agrarindustriella byggnader. En ramsåg byggdes på platsen på 1860-talet. Den revs 1914 och ersattes 1921 av en cirkelsåg. År 1925 tillkom dessutom en kvarn som drevs med turbin. Dessa spolades bort 1957 och kvar idag finns endast murade fundament, kvarnstenar och spår efter turbinen. En annan intressant lämning är den stenpir vid strandkanten som ligger på samfälld mark inom fastighetens gränser.

Fastigheten besitter ett kulturhistoriskt värde i första hand för spåren efter sågen och kvarnen, samt piren. Tillsammans vittnar de om de tider då vattenlederna och vattenkraften i de mindre vattendragen och var av mycket stor betydelse för landsbygdsbefolkningen. Boningshuset har kvar delar av sin ursprungliga prägel och besitter ett visst kulturhistoriskt värde.