Stäng fönster Dals-Ed kn, KNIPAN 1:41

Beskrivning
Gårdsenhet belägen i skogsmark nära Stora Le och Knipenviken. Fastigheten är bebyggd med ett boningshus, en ladugård och ett lider/magasin. Knipan finns omtalad redan i den äldsta jordeboken från 1540. Boningshuset flyttades till platsen på 1930-talet från Orreslätt, där det hade inhyst en lanthandel. Den mycket välbevarade ladugården fick sitt nuvarande utseende under 1800-talets första hälft eller mitt, men består i sina äldsta delar av virke som enligt en undersökning fällts i början av 1770-talet. Den innehåller ett traditionellt så kallat skårstall med lador på var sida om en loge och har en lägre, timrad fähusdel åt väster. Den är av stort byggnadshistoriskt intresse och besitter mycket höga kulturhistoriska värden. Boningshusets prägel har bevarats väl sedan 1930-talet.