Stäng fönster Dals-Ed kn, KNIPAN 1:42 TAXÅN

Beskrivning
Gårdsenhet med ett flertal byggnader, belägna i skogsmark nära Stampviken och Stora Les västra strand. Fastigheten är bland annat bebyggd med två bostadshus, ladugårdslänga, hönshus, vedbod/uthus och källare. Ett eller två boningshus och en ladugård finns utritade som gård på häradskartan från 1890-talet, däremot finns de inte med på lagaskifteskartan från 1843. Det rödmålade boningshuset uppgavs vara uppfört år 1937 i samband med 1969/70 års inventering. Ekonomibyggnaderna bedöms ha tillkommit vid ungefär samma tid. Det andra bostadshuset uppfördes som missionshus år 1909 av De Ungas Förbund, och har genomgått omfattande förändringar i senare tid.

Gården är ett exempel på en väl sammanhållen gårdsenhet med egnahemskaraktär och med ett väl bibehållet byggnadsbestånd, vilket motiverar ett kulturhistoriskt värde. Värderingen omfattar inte det fd missionshuset som förlorat sin ursprungliga karaktär.