Stäng fönster Dals-Ed kn, KÅRSLÄTT 1:4 KOLSLÄTT

Beskrivning
Jordbruksfastighet belägen mellan Jordbron och Torpfors, strax sydost om Ed. Fastigheten består av såväl skog med inslag av mossmarker som öppna marker närmast bebyggelsen. Kårslätt omnämns Kolslätt i äldre handlingar, och nämns första gången i skrift 1546, då som ”öde tomt”. Senare upptogs det som torp och till sist friköpt gård. Gårdsanläggningen är uppbyggd efter barocksystemet med två flyglar på var sida om en huvudbyggnad. Huvudbyggnaden, som är välbevarad både interiört och exteriört, har klassicerande drag och uppfördes 1831. Den ena flygeln är ett magasin (ca 1830), den andra ett brygghus/drängstuga som förmodligen är yngre än huvudbyggnaden. Häckar, alléer och stenmurar utgör värdefulla landskapselement i anläggningen. Mellan de tre nämnda byggnaderna ligger en av socknens största gravhögar, som vittnar om att platsen varit bebodd kontinuerligt sedan järnåldern.

I väster ligger ett kombinerat vedbod/svinhus/avträde med äldre karaktär och två ladugårdar. Av historiskt intresse är att det timmer som haft en helt avgörande betydelse för samhället Eds uppkomst och utveckling, drogs från Stora Le och tippades i Örekilsälven på Kårslätts ägor.

Då Kårslätt är en innehållsrik och mycket välbevarad gårdsanläggning med lång kontinuitet och direkt koppling till Eds utveckling, besitter den ett högt kulturhistoriskt värde.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.