Stäng fönster Dals-Ed kn, KÅRSLÄTT 1:37 JORDBRON

Beskrivning
Gård omgiven av industri- och butiksbebyggelse i Jordbron i Eds sydöstra utkant. Det är känt att ett torp med namnet Jordbron funnits ungefär här sedan sekelskiftet 1800, men exakt var detta låg är okänt idag. En torpare på Jordbron startade här en lanthandel under mitten av 1800-talet, en rörelse som kan sägas ligga till grund för den handel- och industriverksamhet som bedrivs på området idag. På häradskartan från 1890-talet syns fyra ej namngivna torp nära varandra i området, och ett av dessa fyra sammanfaller med den gård som nu heter Kårslätt 1:37. Den bebyggelse som finns på fastigheten idag består av ett rödmålat västsvenskt dubbelhus i 1½ plan som sannolikt uppförts under 1800-talets andra hälft, en uthuslänga med vidbyggt garage, och ett maskin- och bilgarage (1960-talet). Ett äldre fähus är numera rivet.

Såväl boningshuset som uthuslängan har kvar en äldre karaktär och besitter ett kulturhistoriskt värde. Detta värde förstärks av att gården också fyller en samhällshistoriskt viktig funktion, då den på ett pedagogiskt sätt vittnar om platsens historia och förvandling från landsbygd till handels- och industriområde. Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.