Stäng fönster Dals-Ed kn, LEBO 1:1 SÖDRA LEBO

Beskrivning
Gården Lebo, som i äldre källor omtalas Södra Lebo, ligger längst söderut i socknen och gränsar mot Rölanda. Fastigheten, som i väster avgränsas av Örekilsälven, består av såväl kuperad skogsmark med enstaka mossar som öppna marker. Södra Lebo nämns första gången i 1546 års jordebok som kyrkotomt, senare som torp och friköpt gård. Idag är fastigheten bebyggd med ett flertal byggnader av varierande ålder. I en sluttning ligger två boningshus, en källarvind med naturstensgrund och en fd drängstuga som numera används som vedbod. Det ena boningshuset bedöms härstamma från perioden 1890-1920, och är ett av mycket få i socknen som har kvar sitt skiffertäckta tak. Det andra bostadshuset byggdes 1979 och har nyligen försetts med en halvvåning till. Längre ner intill vägen ligger två parallellställda ekonomibyggnader; en ladugård och ett stall/garage/hönshus, båda från slutet av 1800-talet eller tidigt 1900-tal.

Samtliga av de äldre byggnaderna har kvar en äldre prägel och en stor andel detaljer i original, och utgör goda exempel på sin tids byggnadsskick. Tillsammans bildar de en innehållsrik och komplett gårdsanläggning med kulturhistoriskt värde. Av särskilt värde är det äldre boningshuset, som med sitt skiffertak är en raritet i socknen.