Stäng fönster Dals-Ed kn, LERBÄCK 1:6

Beskrivning
Jordbruksfastigheten Lerbäck 1:6 ligger ca 2 km söder om Ed. Den består av såväl kuperad skogsmark som öppna marker, och kantas av Örekilsälven i öster och Storängsbäcken i väster. Fastigheten är bebyggd med två boningshus, en ladugårdslänga, en senare tillkommen maskinhall och ett avträde. En rad av lönnar skiljer manhusen från uthusen på traditionellt vis.

Det ena boningshuset kläddes med mexitegel på 1960-talet, det andra som ligger närmre ekonomibyggnaderna har däremot mycket av sin ursprungliga prägel kvar. Det är oklart när det sistnämnda uppfördes, men det är känt att det byggdes av timmer som togs tillvara från en äldre byggnad på platsen. Den långa ladugården tros vara byggd någon gång kring sekelskiftet 1900. Gårdens kulturhistoriska värde omfattar i första hand de välbevarade byggnaderna: det panelklädda boningshuset, ladugårdslängan och avträdet.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.