Stäng fönster Dals-Ed kn, MUGGEDALEN 1:2

Beskrivning
Gården Muggedalen ligger på en markerad höjd i en liten dalgång med öppna marker, helt nära kommungränsen mot Bengtsfors. Gården nämns första gången i skrift som kyrkotomt i 1546 års jordebok. Senare blev Muggedalen torp under Fagerhult och Åsen, och till sist en friköpt gård. Idag är fastigheten bebyggd med ett boningshus i 1½ plan från omkring 1900, en nyrenoverad parbod från slutet av 1800-talet och en liten del av en ladugårdslänga med okänd ålder. Ett flertal byggnader har rasat respektive försvunnit sedan 1969/70 års inventering, bland annat ett par fähus och en jordkällare. Boningshuset är ett mycket välbevarat västsvenskt dubbelhus med sexdelad plan. Dess framsida pryds av en veranda med lövsågerier och innanför denna syns en pardörr som troligen är original sedan byggnadstiden. Även parboden är ett mycket fint exempel på sin tids byggnadsskick. Manbyggnaden är på traditionellt vis avskild från uthusen, här med hjälp av en rad av lövträd som kantar trädgården.
Anläggningen besitter i sin helhet ett högt kulturhistoriskt värde.