Stäng fönster Dals-Ed kn, NYBÖLE 1:3

Beskrivning
Nyböle är en större gårdsanläggning som ligger drygt 2 km söder om Ed, och omges av öppna marker. Nyböle finns omnämnt redan i den äldsta jordeboken från 1540. En panelklädd huvudbyggnad i två våningar utgör centrum i anläggningen. Uppgifterna om när den byggdes går isär, men med största sannolikhet härstammar den från omkring år 1800 eller 1800-talets första hälft. Framför manbyggnaden syns en rondel, och en drängstuga från tidigt 1900-tal är placerad som flygel till huvudbyggnaden. Utöver detta finns ett antal senare tillkomna ekonomibyggnader på fastigheten: magasin/redskapsbod (ca 1950), ladugård (äldsta delarna från omkring 1900), redskapsskjul (ca 1900), med mera. Framför huvudbyggnaden syns en kort rest av en högväxt allé som för hundra år sedan sträckte sig långt och rakt över det öppna landskapet. Sydost om huvudbyggnaden finns en damm som ingår i en numera igenväxt parkanläggning. Lagaskifteskartan från 1884 visar att anläggningens struktur inte ändrats sedan dess.
Merparten av byggnaderna har en äldre prägel, och huvudbyggnaden har av allt att döma inte genomgått några större omdaningar under 1900-talet, bortsett från byte av taktäckningsmaterial. Tillsammans med de övriga byggnaderna bildar manbyggnaden en välbevarad, herrgårdsliknande anläggning med högt kulturhistoriskt värde. Dammen, allén och de övriga resterna efter parkanläggningen utgör värdefulla landskapselement som förstärker värdet.