Stäng fönster Dals-Ed kn, SKALLTORP 1:7 M.FL. NORRA SKALLTORP

Beskrivning
Bostadsfastighet belägen vid de öppna markerna i Örekilälvens dalgång, ca 3 km sydost om Ed. Skalltorp finns omnämnt som skattegård i äldsta jordeboken från 1540. Den nuvarande fastigheten är bebyggd med ett boningshus i 1½ plan och en senare tillkommen ekonomibyggnad med garage. Ladugårdslängan som tidigare hört till gården är numera avstyckad, liksom ett hönseri norr om fastigheten. Bostadshuset byggdes omkring år 1870 och är av typen västsvenskt dubbelhus, uppfört efter laga skifte. På lokalt vis är det bredare än många dubbelhus längre söderut i länet, och fönsteromfattningarna med genombruten dekor är typisk för trakten. Byggnaden har nyligen renoverats exteriört och detaljerna har nytillverkats med utgångspunkt från originalet.

Byggnaden vittnar om lokala byggnadstraditioner och besitter därmed ett kulturhistoriskt värde. Ladugården på fastigheten intill har inte ändrats nämnvärt sedan uppförandet omkring 1950, och är tillsammans med det ovan nämnda boningshuset av landskapsmässig betydelse.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården. Övriga byggnader på fastigheten Skalltorp 1:12 omfattas ej.