Stäng fönster Dals-Ed kn, SÖDRA HÖKEDALEN 1:31 BANVAKTSTUGA NR 15

Beskrivning
Banvaktstuga belägen intill banvallen i Södra Hökedalen med utsikt över Hakåns dalgång. Banvaktstuga nr 15 uppfördes 1879 eller -80 i samband med att järnvägen drogs fram genom socknen. En banvakt hade till uppgift att ständigt inspektera spårets skick på en särskild sträcka för att förhindra urspårningar. Inom det område som idag motsvarar Dals-Eds kommun har det funnits fem identiska banvaktstugor, ursprungligen innehållande ett rum och kök. Ritningarna upprättades centralt och det var föreskrivet att stugorna skulle placeras vinkelrätt med gaveln mot spåret.

Vid stuga nr 15 finns en med stugan samtida jordkällare samt en ladugård (med fähus byggt av slipers) och en visthusbod/vedbod, båda från omkring 1920. Stugan har kvar sin pärlspontpanel och vissa snickerier i original sedan byggnadstiden, medan taktäckningen och merparten av fönstren ersatts i modern tid. Uthusen har genomgått få förändringar och har kvar sin ursprungliga prägel.

Tillsammans bildar byggnaderna en kulturhistoriskt värdefull anläggning som på ett pedagogiskt vis vittnar om en banvakts levnadsförhållanden och arbetsmiljö. Anläggningen är den enda bevarade av detta slag i kommunen.