Stäng fönster Dals-Ed kn, TOLSLÄTT 1:18 LUND

Beskrivning
Liten gårdsenhet belägen ca 4 km sydost om Ed i ett område som huvudsakligen består av skog. Lund utgjorde i slutet av 1800-talet en av sex gårdar i Tolslätt. Fastigheten är idag bebyggd med ett mindre boningshus i 1½ plan samt en timrad bod och ett senare tillkommet litet uthus med okänd användning. I samband med 1969/70 års inventering uppgavs att både bostadshuset och visthusboden uppförts år 1884. Då fanns även en numera riven ladugård öster om bostadshuset. Mycket tyder på att gården fick sin nuvarande placering vid laga skiftet, som genomfördes på 1880-talet i denna trakt.

Boningshuset har kvar en äldre panel, och fönstersnickerierna och de dekorsågade vindskivorna förefaller vara ursprungliga. Även visthusboden har fått bibehålla mycket av sitt ursprungliga utseende.

Eftersom byggnaderna bevarats väl besitter de ett kulturhistoriskt värde.