Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 2:5

Beskrivning
Fastighet belägen centralt i Ed vid korsningen Storgatan/Hantverkaregatan. På fastigheten finns en putsad affärsbyggnad i två våningar med inredd vind. Enligt 1969/70 års byggnadsinventering uppfördes den 1926-27. Idag finns en blomsterhandel i bottenplanet, tidigare har här funnits ett charkuteri. Tidigare fanns ortens telefonstation inrymd här, på andra våningen. Stilen är nyklassicistisk och än idag pryds byggnaden av stilenliga och ursprungliga dörromfattningar, fasadrosetter och smidesdetaljer. Färgsättningen är sentida liksom det taklyft som gjorts på västsidan. I öster har även en låg tillbyggnad tillkommit i senare tid. Trots detta bedöms byggnaden vara en i stora delar välbevarad representant för 20-tals-klassicismen. Den besitter ett kulturhistoriskt värde på grund av detta, men också för att den är en av de karaktärsbyggnader som uppfördes kort efter det att förbudet att sälja tomtmark centralt i Ed hävdes i slutet av 1920-talet. På så vis bidrar den till berättelsen om en viktig årsring i ortens historia.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.

Se även Kringla (www.kringla.nu) för material om fastigheten.