Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 2:24 "99:AN"

Beskrivning
Fastighet belägen centralt i Ed vid korsningen Storgatan/Hantverkaregatan. Byggnaden på fastigheten är en större trävilla i schweitzerstil uppförd 1899. Här har en rad olika verksamheter hysts genom tiderna, bland annat post, bank, bensinstation, taxistation och skrädderi. Idag är bottenvåningen inredd som restaurang.

Byggnaden är mycket typisk för 1890-talets överdådigt dekorerade villaarkitektur, och pryds stilenligt av dekorsågade vindskivor, listverk och fönsteromfattningar. Åt öster vetter en monumental glasveranda i två våningar, och ytterligare en glasveranda är placerad in mot gården. Fasaderna är nedtill klädda med liggande fasspont, och upptill stående, även detta ett tidstypiskt drag. Ett antal fönster har dock ersatts, och den norra fasaden präglas av de förändringar som företogs när byggnaden användes som bensinstation. I övrigt är den exteriört i stort sett i original sedan byggnadstiden (med avseende på panel, snickeridetaljer, verandor och taktäckning), och det kulturhistoriska värdet är högt. Värdet skulle stiga ytterligare om den ursprungliga färgsättningen kunde återställas.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.