Stäng fönster Dals-Ed kn, ÄNG 1:165 SKOGSBOL

Beskrivning
Bostadsfastighet belägen i villaområdet Äng i västra delen av Ed. Fastigheten består av en trädgårdstomt bebyggd med ett boningshus i 1½ plan och en fd uthuslänga.

Bostadshuset uppfördes sannolikt någon gång kring år 1920 och har väggar klädda i liggande panel, ett sadeltak klätt med pannor av lertegel och tidstypisk fönsterindelning med korspost och smårutor upptill. Den öppna verandan har korgbågiga öppningar vilket är något av ett lokalt särdrag. Uthuslängan är byggd i vinkel och innehöll till en början avträde och vedbod med mera. På senare tid har den inretts och innehåller nu en åretruntbostad.

Då bostadshuset inte ändrats mycket utvändigt sedan byggnadstiden är den en god representant för sin tids arkitektur, och besitter ett kulturhistoriskt värde. Även det fd uthuset har ett visst värde då det minner om tiden då det varken fanns rinnande vatten eller elektricitet inomhus.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.