Stäng fönster Dals-Ed kn, ÄNG 1:80

Beskrivning
Bostadsfastighet belägen i villaområdet Äng i västra delen av Ed. Fastigheten består av en trädgårdstomt bebyggd med ett boningshus i 1½ plan och en uthuslänga.

Bostadshuset uppfördes omkring år 1923 och innehåller två lägenheter. Det har ett brutet tak, symmetriskt uppbyggda fasader och tidstypisk fönsterindelning med korspost och smårutor upptill. Den öppna verandan har korgbågiga öppningar vilket är något av ett lokalt särdrag. Uthuslängan innehåller två avträden, ett för varje lägenhet, och vedbod med mera.

Då bostadshuset inte ändrats mycket utvändigt sedan byggnadstiden är den en god representant för sin tids arkitektur, och besitter ett kulturhistoriskt värde. Även uthuset har ett visst värde då det minner om tiden då det varken fanns rinnande vatten eller elektricitet inomhus.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.