Stäng fönster Dals-Ed kn, ÄNG 5:25

Beskrivning
Liten bostadsfastighet belägen i de branta och skogiga markerna precis söder om Ängs naturreservat. Området är fornlämningsrikt och innehåller ett flertal högar och stensättningar. Enligt häradskartan från 1890-talet fanns det två gårdar här vid Edsbräckan på den tiden. Idag är fastigheten bebyggd med ett boningshus i 1½ plan, en förfallen uthuslänga, en jordkällare och ytterligare ett litet uthus med okänd användning.

Boningshuset, som är byggt i vinkel, har en okänd historia. Av utseendet att döma är det sannolikt byggt någon gång under perioden 1900-1930, men kan mycket väl ha en äldre stomme. Vid 1969/70 års byggnadsinventering var fasaderna klädda i eternit som tagits bort sedan dess.

Boningshuset har en välbevarad äldre karaktär till exempel gällande byggnadsvolymen, fönster, och taktegel mot öster och söder, och besitter ett kulturhistoriskt värde.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.