Stäng fönster Dals-Ed kn, ÄNG 5:12

Beskrivning
Bostadsfastighet belägen i villaområdet Äng söder om Lilla Le i Ed. Fastigheten består av en trädgårdstomt bebyggd med ett panelklätt boningshus i 1½ plan, ett uthus och ett litet garage. Bostadshuset har nyligen genomgått en utvändig renovering, och samtliga fasader och snickerier har bytts ut. Det antas vara uppfört någon gång under perioden 1880-1920 och kan möjligen sammanfalla med en av de backstugor som fanns på ungefär denna plats enligt häradskartan från 1890-talet.

Byggnaden har ett visst kulturhistoriskt värde då det ursprungliga utseendet i stora drag bevarats. Även det enkla uthuset, som sannolikt fungerat som vedbod och avträde, har ett visst värde då det vittnar om tiden då det varken fanns rinnande vatten eller elektricitet inomhus.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.