Stäng fönster Dals-Ed kn, ÄNG 4:44

Beskrivning
Bostadsfastighet belägen i villaområdet Äng söder om Lilla Le i Ed. På fastighetens östra del ligger en gravhög som kallas Kung Rings Hög.

Fastigheten är bebyggd med en putsad villa i funktionalistisk stil uppförd år 1948. Den har en symmetrisk uppbyggnad med tvåluftsfönster och ett så kallat pyramidtak. På norra delen av tomten ligger ett äldre, panelklätt bostadshus, en liten uthuslänga med avträde och ett före detta grishus som numera används som vedbod. På tomten finns även en ruin efter en jordkällare.

Traditionen säger att det lilla bostadshuset fungerat som sjukstuga längre tillbaks i tiden. Mycket talar för att byggnaden motsvarar den backstuga som finns utritad på häradskartan från 1890-talet, och som då låg på gården Ängs utmarker. Den kan möjligen också vara torpet Tittut som ligger strax öster om den ovan nämnda backstugan på häradskartan. Oavsett är dessa ålderdomliga byggnader numera helt lösryckta ur sitt ursprungliga sammanhang. De vittnar på ett tydligt sätt om platsens förändring från landsbygd med skogar och åkrar till villaområde. Kontrasten i storlek mot de kringliggande villorna visualiserar också forna tiders bostadsförhållanden. De har därmed en pedagogisk och samhällshistoriskt intressant funktion och besitter ett kulturhistoriskt värde. Även den putsade villan besitter ett visst kulturhistoriskt värde då dess ursprungliga utseende och originaldetaljer i stora drag bevarats väl.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.