Stäng fönster Dals-Ed kn, ÄNG 5:31

Beskrivning
Industrianläggning belägen strax sydväst om Eds samhälle i Parken, mellan Högsbäcken och Storängsmossen. På fastigheten finns en industribyggnad som har ett flertal tillbyggnader.

År 1940 uppfördes den ursprungliga byggnadskroppen av Edsbygdens mejeriförening i en våning med väggar av gult tegel. Mejeriverksamheten har upphört sedan länge, och under början av 1990-talet byggdes lokalerna om för Svenska Lantchips AB. Som så ofta i industrimiljöer har ett flertal på- och tillbyggnader tillkommit genom åren, tillskott som illustrerar olika förändringar i verksamheten.

Det gamla mejeriet har trots alla förändringar och tillskott ett kulturhistoriskt värde idag då det är av både samhälls- och industrihistoriskt intresse. Den ursprungliga byggnadskroppen är fortfarande tydligt läsbar och har kvar mycket av sin ursprungliga prägel.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.