Stäng fönster Dals-Ed kn, ÄNG 1:85

Beskrivning
Stor bostadsfastighet belägen vid Lilla Les västra strand i villaområdet Äng i Ed. De fem byggnaderna på tomten ligger i parkliknande omgivningar med fin utsikt över sjön.

Den stora gulmålade villan uppfördes 1919-22 åt ingenjör och disponent Albert Luthander på Lee Bruk, efter ritningar upprättade av arkitekt Johan Jarlén. Stilen är närmast nyklassicistisk med kvardröjande drag av nationalromantik. Norr om villan ligger en klunga av mindre byggnader med olika karaktär och användning. Längst åt väster ligger ett litet torp från tidigt 1800-tal som sägs ha flyttats till platsen från Rävmarken på 1920-talet. Här finns också ett fd hönshus från 1948 som numera används som logement, ytterligare ett bostadshus och ett förråd/garage. Längst åt norr ligger en gårdskyrka uppförd 2010-11. Sedan 1980-talets början tjänstgör Luthanderska villan och de övriga byggnaderna som kurs- och konfirmandgård med namnet Luthagård.

Villan har ett högt kulturhistoriskt värde då den är ett tidstypiskt och mycket välbevarat exempel på sin tids arkitektur. Även det flyttade torpet har kvar merparten av sin ursprungliga prägel och besitter ett kultur-historiskt värde. Fastigheten ligger i ett sammanhängande stråk av påkostade villor från samma tid och ingår i kulturmiljön Äng, samt i område av riksintresse för kulturmiljövården. Villan är sedan 2004 skyddad i detaljplan för sitt kulturhistoriska värde.