Stäng fönster Dals-Ed kn, TINGVALLA 1:1 SILJEHÖGEN

Beskrivning
Liten gårdsenhet belägen i mossrika marker i socknens södra del. Namnet Siljehögen finns omnämnt i skrift sedan 1830, och det var till en början torp under Tingvalla. Boningshuset ligger på en mindre höjd och har förmodligen ersatt en äldre byggnad på samma plats under 1920- eller 30-talet. I en slänt väster om detta ligger en jordkällare med putsade väggar.

Den ålderdomliga ladugårdslängan består på traditionellt vis av olika enheter; en högre del med logar och så kallat skårstall, en lägre del med timrat fähus, vidbyggt avträde åt väster och tillbyggd ”skecka” på baksidan. Den bedöms i sina äldsta delar härstamma från 1800-talets mitt och är av stort byggnadshistoriskt intresse. Vid 1969/70 års inventering låg en numera försvunnen äldre lillstuga ett litet stycke nordost om boningshuset.

Siljehögen utgör ett fint exempel på en sammanhållen torpanläggning med ett väl bibehållet byggnadsbestånd, vilket motiverar ett högt kulturhistoriskt värde.