Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 2:53

Beskrivning
Bostadsfastighet belägen centralt i Ed på Faktorsgatan alldeles intill Lilla Le. Den omgivande bebyggelsen är blandad. På fastigheten finns en representativ villa i två våningar, uppförd 1953 för landsfiskalen Huss som hade kontor i bottenplanet och en lägenhet på andra våningen. Senare har det funnits en distriktssköterskemottagning på bottenplanet, idag är den inredd som bostad. Villan fick en asymmetrisk utformning med sadeltak och en- och tvåluftsfönster med grönmålade bågar, som kontrasterar mot de tegelklädda fasaderna. Tidstypiska detaljer är de utbyggda fönstren åt söder och de dekorativa smidesräckena kring balkongerna.

Byggnaden är en god representant för sin tids byggnadstradition. Den har ett kulturhistoriskt värde då dess originaldetaljer och ursprungliga utseende bevarats mycket väl sedan byggnadstiden.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.

Se Kringla (www.kringla.nu) för material om fastigheten.