Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 2:67

Beskrivning
Affärsfastigheter belägna nära torget vid korsningen Storgatan – Östra Torggatan i Ed. På fastigheterna finns två sammanbyggda huskroppar i samma stil med butiker i bottenplanet. Byggnaderna har flera lägre, senare tillkomna tillbyggnader åt norr. Den östligaste byggnadskroppen uppfördes år 1929, medan delen närmast torget tillkom 1938-39. Av äldre foton att döma monterades tvåluftsfönster redan vid byggnadstiden, åtminstone i den västra delen. Byggnaderna har ett kulturhistoriskt värde då dess ursprungliga prägel i stora drag bevarats väl, och för att de hör till gruppen av de mer stadsmässiga karaktärsbyggnader som uppfördes centralt kort efter det att förbudet att sälja tomtmark hävdes i slutet av 1920-talet. De bidrar till berättelsen om en viktig årsring i ortens historia.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.