Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 2:60 KARL XII:S STUGA

Beskrivning
Karl XIIs stuga är ett hembygdsmuseum med centralt läge vid Storgatan, nära torget. Den panelklädda byggnaden, som är en tillbyggd parstuga i en våning, har utanpåliggande knutlådor och ett sadeltak klätt med lertegelpannor. Den utgjorde ursprungligen mangårdsbyggnad på gården Västra Ed och är uppförd på 1700-talet, någon gång efter 1718 då en äldre manbyggnad på platsen brann. Tillbyggnaden tillkom förmodligen kring år 1850. I denna stuga bodde den sk faktor som hade uppsikt över timmertransporterna från Stora Le till Uddevalla. Kopplingen till Karl XII är tveksam eftersom det är osäkert idag om denne kung någonsin varit i byggnaden.

Byggnaden, som numera är i kommunal ägo, köptes 1928 av Eds med omnejd fornminnes- och hembygdsförening, och har sedan 1930-talet använts som museum. År 1937 genomgick den en större renovering, men även år 1983 då stenfot och skorsten omlades, panel och taktäckning byttes, med mera.

Som ortens äldsta bevarade byggnad på ursprunglig plats besitter den mycket höga kulturhistoriska värden. Med sitt centrala läge har den dessutom kommit att bli något av en symbol för hela samhället. Trots att Karl XII-stugan numera är helt lösryckt ur sitt ursprungliga sammanhang, så är den av stor miljöskapande och lokalhistorisk betydelse, då den vittnar om platsens historia före samhällets uppkomst.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.

Se Kringla (www.kringla.nu) för material om fastigheten.