Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 2:72

Beskrivning
Affärsfastighet belägen centralt i Ed vid Storgatan. På fastigheten finns en byggnad uppförd omkring 1952 i två våningar med färgaffär i bottenplanet och bostadslägenheter på andra våningen och vindsvåningen. Fasaderna är klädda i gult mönstermurat tegel och taket med lertegel. De utbyggda skyltfönstren ut mot gatan betyder mycket för den tidstypiska karaktären. I en lägre huskropp i en våning på norrsidan finns verkstad/garage med fasader klädda dels i mosaikkakel, dels i gult tegel. Här låg ursprungligen en bensinstation som var i bruk från slutet av 50-talet till början av 90-talet. I en annan lägre huskropp på samma sida av fastigheten finns ett garage som är delvis inbyggt i en stor gravhög.

Byggnaden har i sin helhet kvar ett flertal tidstypiska detaljer som bevarats väl sedan slutet av 1950-talet: skyltfönster, takkupor med trekantig kontur, mosaikklädda och mönstermurade fasader med mera. Byggnaden besitter ett kulturhistoriskt värde på grund av sin mycket välbevarade karaktär.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.