Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 2:138 VIK

Beskrivning
Torpanläggning belägen intill Strömstadsvägen i västra delen av centrala Ed. Fastigheten omges av blandad villabebyggelse. Torpet Vik låg på gården Västra Eds utmarker och finns omtalat i skrift redan under 1700-talets andra hälft. Fastigheten är bebyggd med ett litet bostadshus samt delar av den så kallade Kronstugan som flyttades hit på 1980-talet från en plats centralt, nära Karl XII:s stuga. Båda husen är försedda med rödmålad panel och taken är klädda med flacka, enkupiga pannor med hög ålder. Kronstugan tros härstamma från 1700-talet och ingick ursprungligen i gården Västra Ed. Den har fungerat som drängstuga och under 1900-talets första hälft som härbärge åt skogsarbetare men även som kafé. Traditionen säger att boningshuset härstammar från 1800-talets början och att det till en början var ett soldattorp i Håbol som sedan flyttats två gånger. Det har tillbyggts åt öster någon gång under 1900-talets mitt. Ett vindfång åt väster har också ersatts i senare tid.

Boningshuset har fått en något hårdhänt behandling utvändigt, och delar av den äldre karaktären är nu borta. Anläggningen, som numera är helt lösryckt ur sitt ursprungliga sammanhang, vittnar på ett tydligt sätt om hur orten vuxit och på alla sidor kommit att omfamna detta torp som för hundra år sedan omgavs av skogar och åkrar. Kontrasten i storlek mot de kringliggande villorna och hyreshusen berättar också om forna tiders bostadsförhållanden. Byggnaderna har en pedagogisk och samhällshistoriskt intressant funktion och besitter ett kulturhistoriskt värde. Värdet påverkas också av att Kronstugan är en av ortens äldsta byggnader, dock ej på ursprunglig plats.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.