Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 2:8 HOTELL CARL XII

Beskrivning
Hotell beläget vid Storgatan i Ed, mitt på edet mellan Stora och Lilla Le med långsträckt utsikt över Stora Le. Byggnaden är 2½ våningar hög och klädd med panel. En frontespis skjuter upp över takskägget på byggnadens mitt, och på västra sidan finns en tornliknande utbyggnad. Byggnaden uppfördes redan 1791 som spannmålsmagasin. När det i slutet av 1800-talet stått tomt en tid köptes det av en Christina Johansson som byggde om det till hotell. Vid den här tiden var Ed en mycket populär turistort och de två hotell som tidigare byggts i Johanssons regi räckte inte till. Under 1900-talets första årtionden genomgick byggnaden ett flertal förändringar, bland annat inreddes vinden och taket fick en valmad utformning samt plåtklädsel. Den tillbyggdes åt öster, flera verandor tillkom, och den tidigare nämnda frontespisen gav hotellet ett nyklassicistiskt drag. Dessa förändringar från tidigt 1900-tal präglar byggnaden än idag. Vid 1969/70 års byggnadsinventering var hotellets väggar klädda i eternit. Sedan dess har panelen tagits fram igen, och ett annex och en ekonomibyggnad väster om hotellet har rivits.

Hotell Carl XII är det enda av de allra äldsta hotellen som finns kvar i samhället idag. Byggnadens höga kulturhistoriska värde grundar sig inte i första hand på dess utförande, som stöpts om ett flertal gånger genom åren, utan snarare på att den fungerar som en viktig symbol för ortens tidigaste turism. Stommens äldsta delar härstammar från det stora spannmålsmagasin som uppfördes på platsen under 1700-talet, vilket är av stort byggnadshistoriskt intresse.

Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.

Se Kringla (www.kringla.nu) för material om fastigheten.