Stäng fönster Dals-Ed kn, RÄVMARKEN 1:91 LAGGERUD

Beskrivning
Gårdsenhet belägen i kuperade skogsmarker i södra delen av Rävmarken, helt nära Stora Le. Laggerud är första gången omtalad i skrift år 1739, då som torp under Rävmarken. Gården såldes som 1/12 mantal i samband med laga skifte.

Den nuvarande bebyggelsen består bland annat av boningshus (ca 1890), magasins-byggnad (ca 1830), en länga med stall och loge (sent 1800-tal) och en hitflyttad stolpbod i två våningar med utkragat loft. Ett flertal byggnader har försvunnit sedan 1969/70 års inventering, bland annat en smedja och en ladugård. Boningshuset är ett mycket välbevarat exempel på ett västsvenskt dubbelhus med sexdelad plan, och är på tidstypiskt vis belägen lite avskilt från ekonomibyggnaderna på en låg höjd.

Framför allt magasinet och boningshuset är mycket välbevarade exempel på sina respektive byggnadstyper och besitter höga kulturhistoriska värden. Stolpboden är idag en sällsynt byggnadstyp av stort byggnadshistoriskt intresse.