Stäng fönster Dals-Ed kn, RÄVMARKEN 1:108 STRÖMMEN

Beskrivning
Före detta gård och mjölnarbostad, belägen i kuperad terräng intill Strömsviken. Norr om fastigheten löper en vattenränna och vid denna syns grunden efter en kvarn-anläggning. Strax söder om fastigheten finns i sin tur resterna av en masugn uppförd under 1700-talets mitt efter det att järnmalm påträffats i Rävmarken.

Fastigheten är idag bebyggd med boningshus, jordkällare, bod, vagnslider och vedbod med vidbyggt avträde. Boningshuset härstammar sannolikt från tidigt 1800-tal men präglas idag av ett flertal förändringar som genomförts sedan dess. Boden är en stolpbod från 1800-talet med så kallad mushylla som skulle förhindra att möss och råttor tog sig in. En viktig kulturgräns löper från norra Bohuslän och upp till norra Uppland. Förr markerade denna gräns bruket av fäbodar, sommarkök, långmjölk och så vidare, bruk som idag är utplånade. Denna stolpbod är ett exempel på företeelser som hittas norr om kulturgränsen och har därmed ett mycket högt kulturhistoriskt värde, inte minst då den är en av få bevarade i hela mellansverige.

Fastigheten som helhet besitter ett kulturhistoriskt värde då byggnaderna tillsammans skildrar hur ett mjölnarboställe kunde se ut kring sekelskiftet 1900.