Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 2:3 LÅNGHOLMEN

Beskrivning
Envånig lång träbyggnad belägen mittemot Hotell Karl XII vid Storgatan i Ed, på edet mellan Stora och Lilla Le. Byggnaden har tre ingångar åt norr, är klädd i träpanel och har kraftiga foder kring fönster och dörrar. Taket är klätt i skiffer, vilket numera är en ovanlig syn i trakten. Byggnaden är, att döma av äldre fotografier och kartmaterial, sannolikt uppförd någon gång under 1800-talets mitt eller första hälft, och innehöll i slutet av 1800-talet Eds första diverseaffär samt affärsinnehavarens bostad. Den hörde till en av fem byggnader på området mittemot Karl XIIs hotell som skulle jämnas med marken i slutet av 1920-talet. I deras plats skulle istället ännu ett hotell uppföras. I de fem husen fanns butiker, postkontor och bostäder för drygt 30 personer, och platsen fungerade närmast som ortens centrum till omkring år 1930. Rivningen kom inte till stånd då, och Långholmen är den enda av dessa byggnader som finns kvar på platsen idag.
Byggnaden har förlängts någon gång under 1900-talets första hälft. Idag har den ett enhetligt och väl bibehållet utseende åt norr och väster, medan sydfasaden förlorat merparten av sin ursprungliga prägel i samband med att väggarna tilläggsisolerats och fönstren bytts. Då Långholmen innehållit ortens första diversehandel och har en i stora drag välbevarad äldre karaktär besitter den ett högt kulturhistoriskt värde. Taket av skiffer är numera en raritet på orten, vilket förstärker värdet. Fastigheten ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.