Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 133:1 M.FL. KOMMANDOBRYGGORNA, KÄPPEN OCH TRATTEN

"KOMMANDOBRYGGORNA" OCH "KÄPPEN"
Historik
De centrala delarna av Västra Frölunda var ett stort utbyggnadsområde efter Kortedala men innan miljoprogrammet. Området ritades 1961 av Sven Brolid, Nils Einar Eriksson, Stig Hansson och Walter Kiessling. Byggherren var Göteborgs Stads Bostadsaktiebolag.
Det 800 m långa hus som kallas »Käppen« eller »Metkroken« efter sin utformning ritades liksom »Kommandobryggorna« 1959-64 av ett specialsammansatt Västra Järnbrotts arkitektkontor. Kommandobryggorna är det inofficiella namnet på punkthusen som har en planform liknande en triangel. Jämfört med de liknande trekantiga punkthusen i Kortedala byggda några år tidigare och ritade av delvis samma arkitekter har man här fått krav på att lösa in fem lägenheter per våning i stället för tre, ett uttryck för tidens växande skala. Inom området fanns en liten butik som kallades "Prisman", men den revs nyligen för att göra plats åt nya bostadshus inom området. Punkthusen har genomgått mindre ombyggnader med bibehållet karaktär, lamellhuset har ändrats lite mer, framförallt portarna och fönstren som byttes ut. Plåtfasaderna är en kombination av för tiden moderna material och en särpräglad byggnadsform.
Beskrivning - karaktär
Arkitekturen för käppen är ganska traditionell i tegel och med sadeltak.
Sexton 12-vånings punkthus längs Dragspelsgatan riktar in sig mot havsutsikten i sydväst. De kallas också »Strykjärnen« efter sin trekantsform, men Kommandobryggorna är mer känt i folkmun. Den elementbyggda betongkonstruktionen i punkthusen täcks av betad aluminiumplåt i silvergrå färg. Triangeln är inte liksidig utan likbent med en runt avskuren spets med fönsterband som liknar kommandobryggor. En del av lägenhetsplanlösningarna är flexibla.
Motivering
De trekantiga husens placering i den sluttande terrängen skapar ett påtagligt intryck i stadsbilden. Stadsplanen är mycket karakteristisk på Göteborgs karta.
-Punkthus och lamellhus i "komposition", figurativ stadsplan
-Särpräglad byggnadsform
-Skulpturala effekter i landskapet
-Konstverk i entréerna
-Ett specialsammansatt arkitektteam

PANNCENTRALEN "TRATTEN"
Historik
Panncentralen "Tratten" är en säregen byggnad som ligger vid Marconigatan nära Frölunda Torg. Den har ett aluminiumskal som med helikopter träddes över den platsmurade tegelskorstenen. I botten var maskineriet inglasat. Den planerades bli 55 meter hög, men uppgifter finns även om 70 meter. Vid en storm år 1969 knäcktes den övre delen och reparerades till en lägre höjd. Panncentralen förlorade sin funktion och på grund av vandalisering kläddes det glasade partiet in med metallskivor.
Beskrivning - Karaktär
Fem pannor placerades radiellt runt en skorsten. Den nedre konformade delen med pannorna är byggd av betongcement och hela konstruktionen är klädd med aluminium och har samma kulör som bostadshusen "kommandobryggorna" och "käppens" balkongfronten. Det är en markering att centralen hör till området.
Motivering
Tratten ansågs märkvärdig redan vid sin tillkomsttid. Trots vissa ändringar har byggnaden kvar sin originalitet och sin roll som lokalt landmärke.
-Infrastruktur
-Skulpturalt utformad funktionsanläggning