Stäng fönster Skövde kn, VÄRSÅS 8:3 SÖRBACKA

Beskrivning
I södra delen av Värsås tätort ligger Sörbacka äldreboende som har en utpräglad 1950-talskaraktär. Några nybyggnadsritningar har inte påträffats i byggnadsnämndens arkiv, men på foton från 1959 finns anläggningen med, uppenbarligen mer eller mindre nybyggd. 1976 beviljades bygglov för en tillbyggnad åt väster, ritad av O.H. Olofsson Arkitektkontor AB, Skövde. Anläggningen omfattar envåningslängor som sammanfogats och har hörn som är genombrutna med pelare i rött tegel. I fasaderna inramas fält av ljusblå respektive ljusgul ädelputs med vita släta omfattningar, även fasadpartier i rött tegel förekommer och i gavelrösten panel. De flacka sadeltaken täcks av enkupigt tegel, tidstypisk skorsten i rött tegel, de vita fönstren är sannolikt ursprungliga. 1950-talsexteriören är mycket väl bibehållen. Den yngre tillbyggnaden har anpassats i volym och karaktär med gul panel och rött tegel i fasaden. Gårdsutrymmet mellan huskropparna upptas av gräs och planteringar, lövträd inramar delvis anläggningen.
Under 2013 pågår en ombyggnad av Sörbacka där äldreboendet byggs om till förskola med fyra avdelningar, samt seniorboende med nio lägenheter.
Utpekat i Kulturmiljöprogrammet för Skövde Kommun.