Stäng fönster Skövde kn, ODEN 3 KULTURHUSET I SKÖVDE

Beskrivning
Byggnadsår 1962-64, arkitekt Hans-Erland Heineman, byggherre Skövde stad och Andelsföreningen Folkets hus i Skövde. Satsningen på ett kulturellt centrum i kvarteret Oden återgår på ett kommunfullmäktigebeslut 1954, bl.a. om att upplåta en tomt för Folkets husföreningen. 1962 beslöts att, intill det Folkets hus som skulle byggas, låta uppföra en teaterbyggnad omfattande även stadsbibliotek, konsthall och samlingssalar. Här inryms numera även konstmuseum, biograf och restaurang. Kulturhuset invigdes den 7 november 1964. Teglet i byggnaderna kommer huvudsakligen från Mariesjö tegelbruk i Skövde. Dessutom förekommer trä, koppar och skiffer. Karaktäristiskt för anläggningen är bl.a. de okonventionellt svagt lutande ytterväggarna som tillsammans med olika former av mönstermurning ger byggnaderna en skulptural framtoning. Detta intryck förstärks av ornamenten som ofta framträder först på nära håll, t.ex. "livstecknet", en keramisk platta som återkommer på flera platser i fasaden. Den konstnärliga utsmyckningen har efterhand utökats med verk av flera kända konstnärer. Byggnaderna har senare genomgått vissa förändringar. Eftersom samma arkitektkontor har haft hand om såväl nybyggnaden på 1960-talet som senare åtgärder har de omgestaltningar som gjorts väl integrerats i den arkitektoniska helheten. Byggnadsminnesutredning pågår.
Utpekad i kulturmiljöprogrammet för Skövde kommun.